časopis .týždeň 23. 11.- 2015

Priama reč Lucie Piussi
.lucia Piussi Dva silné umelecké zážitky tejto jesene:

(...)

Druhý masterpiece tejto jesene je ako rozkopnuté dvere do krikľavého nedohľadna. Kam až ten Uhlár so svojím novým ansámblom Stoky môže zájsť? Jeho nová premiéra s pofidérnym názvom Kritérium je ako zdivená jazda špinavými podchodmi našej úbohej reality pod vplyvom povznášajúcich halucinogénnych drog, a pritom presná ako najlepší rap básnika. Neskutočné.

Akoby sa všetky tie ozveny suterénov, do ktorých narážame dnes a denne až do šialenstva, premenili na oslobodzujúci hurónsky rehot a spojili v jedno v galérii Cvernovka. Až sa chce plakať. Tá hravosť, tá bravúra, tie podprahové zásahy a rozfranforcovaná realita rovno pred našimi očami sú dielom perfektne vycvičenej teroristickej jednotky s názvom Stoka.

Ďakujem. Len toto nás môže zachrániť. Len takéto mocné duchovné zážitky nám môžu pomôcť v ťažkých časoch, ktoré udreli ako v zlej rozprávke. Toto je naša jediná spása. Kým sme tu, nech aspoň vieme, že žijeme! Vďaka vám, vy, ktorí denne preosievate špinavý prúd zabahnenej rieky, až kým v ňom nezasvieti čisté zrnko zlata!


.lucia Piussi
22. november 2015